söndag, januari 30, 2011

Mina nya tröjor!

Igår färgade jag om min randiga tröja, och till slut tycker jag faktiskt att färgen blev helt okej! Jag färgade i färgkrafts syrafärg, den blandade sorten som redan har salt, man tillför bara ättika. 9 l vatten, 3 dessertskedar cerise och en tesked blå. Plus en massa röd tart-färg som säkert blödde ut i vattnet också. 90 grader (drygt) i 40 minuter, i slutet var vattnet klart. Hurra! Tog ner tröjan i tvättstugan och körde den i Y3 på ullprogrammet. Torktumlade sedan i näst kallaste programmet ca 15-30 min, minns inte riktigt.
Nästa tröja jag stickar i superwashgarn från Madelinetosh ska jag räkna ut enligt vad den blockade masktätheten blir, så jag slipper torktumla den i rätt form. Även om färgen nu är fin och har en härlig lyster, så dämpas det lite av torktumlaren tycker jag. (Någon som vet hur Wollmeisegarn håller formen efter tvätt? Det är ju också superwash menar jag.)
Garnet heter alltså Madelinetosh worsted 80/10/10, och finns bara att köpa via etsy eller garnklubbarna. Och även om det här var en olycklig historia älskar jag fortfarande garnet och tänker försöka igen.
Designen på tröjan är min egen, och jag håller på att skriva ner mönstret.
Sydde på en stor fin knapp imorse, som jag köpte på Grötö förrförra året. Tada! (Tröjan har hela tiden haft arbetsnamnet sailortröja, men har nu hastigt fått det nya namnet Cassis.)

Sen tog jag härvan jag har kvar av det röda garnet, lät det ligga i ättiksblandat vatten i en halvtimme och sen i 100 graders ugnsvärme i kanske 20 min. Nu ska nog den färgen sitta också. Färgade för övrigt inte av vattnet ett enda dugg.

Min andra nya tröja heter Holly, och är en teststickning. Jag är supernöjd! Den sitter lite halvbra på bilden, drog på mig den i all hast, men den har perfekt passform annars. Stickad i det grå Lima-garnet jag köpte i Fredrikshavn. Stickor 5 och 4,5.

lördag, januari 29, 2011

Färgning och fingarn

Just nu sitter jag och väntar på att min randiga tröja ska bli färdigfärgad. Har funderat och funderat, och bestämde mig för att det bästa nog var att förstärka det rosa i färgningen. Men jag hade i en smula blått också, och det skulle jag nog inte ha gjort, för nu verkar den bli nånslags rosa/vinröd konstig färg i en alltför mörk nyans. Oh well.
Eftersom det är väldigt synd om mig så har jag köpt nytt garn. Underbart garn som jag ska sticka enfärgade tröjor av :) Wollmeise-garnet ska bli en Folded, det lila Madelinetosh-garnet vet jag inte. Om det räcker skulle jag gärna sticka en tröja med lite flätor, närmare bestämt Gretel.

söndag, januari 23, 2011

Skön helg

Åh vad härligt det är med Helg! Särskilt helger när man inte behöver göra annat än sticka, laga mat och gå på fest. Hurra!
När jag städade ut julen passade jag på att ta ner våra gardiner. Nu har jag bara vimplar i vardagsrumsfönstret, vimplar som jag köpt av Anna. Jag blir glad av dem, det känns som fest och vår här hemma i höghusdjungeln! Dessutom blir det ljusare utan gardiner.
Min randiga tröja ligger och väntar på sitt öde. Jag tänker inte bleka med remol, det kommer ändå aldrig att bli rätt färger igen. Istället ska jag försöka färga. Frågan är bara vilken färg.
Medan jag väntar har jag stickat en grå tröja, Holly, som är en teststickning. Ligger och blockar nu, försöker få ner kragen- som inte vill ligga kvar i position alls. Hoppas det funkar.
Har ännu en teststickning på stickorna nu, Roxane, i nya Drops-garnet Andes. Jag tycker inte det är lika bra som Nepal. Hade väntat mig att det skulle vara spunnet likt Nepal, tjockt och jämnt, fast grövre. Men det här är sådär ojämnt som alpackagarn ofta är och som jag inte gillar. Hoppas tröjan blir bra i alla fall!

tisdag, januari 18, 2011

Update

TACK för alla kommentarer med råd och stöd! Jag fortsätter skriva om hur det går, tyvärr har vi ingen egen tvättmaskin och igår fick jag ingen tvättid, men jag ska testa div tips så fort som möjligt.
Vill i alla fall berätta att Madelinetosh har lovat att skicka nytt garn, och att de absolut tycker att jag ska försöka sticka tröjan igen. Färgen ska vara fast, det måste bara ha blivit fel i fixeringen av just det här färgbadet. Ska sticka en provlapp och maskintvätta i ylletvätt när det har kommit.
Så mitt i eländet känns det ändå hoppfullt. Även om jag måste sticka om tröjan. Det var en rolig stickning, dessutom kan jag testa min design igen :)

måndag, januari 17, 2011

Ännu mera depp

Senaste nytt från house of disaster, ett bildreportage:



Just ja, du anonyma som tipsade om remol: jag köpte det igår, men det står att det inte funkar på ylleplagg. Har du testat nån gång? Jag ska köra tröjan i maskin idag (om jag får någon tvättid) men funkar inte det är jag beredd att testa remol.

söndag, januari 16, 2011

Depp

Idag är jag deppig. Min nya tröja är förstörd.
Jag fäste de sista trådarna igår, och la den i Soak ett tag. Sen la jag den i tvättmaskinen för att centrifugera bort vattnet (som jag alltid brukar göra för att det ska gå snabbare att torka, plus att jämna till stickningen.) När jag tog ut tröjan ur maskinen mötte mig en sorglig syn. Den röda färgen har förstört den naturvita.
Jag gjorde en provlapp tidigare, tvättade den och var så glad för att färgerna var färgäkta. Men nu har motsatsen bevisats. Antar att det beror på centrifugen. Sen fick jag torktumla tröjan också, eftersom superwashgarn växer i tvätt.
Trodde aldrig att det här skulle hända med mitt fina Madelinetosh MCN. Men så kan det gå.
Tips och råd mottages tacksamt!

söndag, januari 09, 2011

Halsvärmare och nytt garn

Min äldsta dotters halsvärmare är klar! Supermjuk och go och lagom pösig.

Här kommer mönstret:

Strumpstickor eller en kort rundsticka, 6mm
2 nystan Sandnes kashmir alpakka eller motsvarande (Nepal funkar nog fint till exempel)

Lägg upp 75 maskor med dubbelt garn. Ta av ena tråden och sticka runt, 2r 3 a. Sticka en ca 30 cm lång tub, eller så långt garnet räcker. Maska av mycket löst med dubbelt garn. Fäst trådarna.
Tvätta halsvärmaren och torka den plant. Klart!

I lördags trotsade jag snömodden, regnblasket och lavinrisken och åkte till Deisy design för att köpa nya garnstudiogarnet Andes. Underbart. Ska bli en tunika till Jonna som jag ska teststicka. (På Ravelry finns det flera grupper man kan gå med i och anmäla sig som teststickare. Lite kul tycker jag.)

Sen har jag köpt Heavens hand på Nystas rea. Det blå ska bli en ponchonett, likadan som min, till min syrra. Det röda vet jag inte vad det ska bli. Det rosa ska bli en Roo. Nysta har otroligt snabb leverans och bra kommunikation, jag är impad. Hurra!

onsdag, januari 05, 2011

Lyxgarn till salu

Nu säljer jag mina tre härvor Madelinetosh Pashmina på Tradera. Garnet är ett riktigt lyxgarn :) 75% merino, 15% silke och 10% cashmere. Räcker till en tröja i stl 38 minst.

12under12

Eva har startat årets bästa KAL- gör färdigt 12 UFO:n på 12 månader! Jag har anmält mig, och mitt januari-projekt blir mina Blå skimmer-pulsvärmare i Bohus stickning.
Gå med du också!

måndag, januari 03, 2011

Fredrikshavn

Mellandagarna tillbringade vi på the Reef i Fredrikshavn. Jag var väldigt skeptisk, åkte med eftersom jag är en god mor. Men det var faktiskt ett väldigt häftigt ställe! Kändes lite som charter, fast vi bara åkte Stenaline till Danmark. Och det var Varmt inne i badanläggningen, så till och med jag stod ut.
Som tur var fick jag lite egen tid också, och kunde smita iväg på lite dejlig dansk garn- och tygspaning. Via diverse efterforskningar fick jag reda på att det skulle finnas en garnbutik som hette Strikkefeen. Jättemysig butik! Och trevlig personal! Jag handlade såklart, två nystan alpacka/kashmir (lyx) som ska bli en löskrage till min äldsta dotter inom kort, och 10 nystan peruvianskt ullgarn till en tröja.
Sen fick jag syn på en tygbutik också, Stof 2000, där jag köpte lite billiga partytyger. Härligt!

Kom på att jag glömt att fotografera årets sista FO. Det är ytterligare en Meret, i Cascade 220 heathers, fg "Deep sea" (samma garn som jag stickade min tunika i).

ps: Tack för alla bra tips om bildhantering och kollage, och för glada tillrop om mina 2010-alster :)


lördag, januari 01, 2011

Vad hände 2010?

Gott Nytt År!

Jag tycker inte jag fått så mycket stickat 2010. Men när jag klickade ihop de här FO-kollagen så märkte jag att det har jag ju visst.
Förresten, jag undrar hur folk gör så fina kollage? Vilket program använder ni? Finns det ok gratisprogram? Det här gjorde jag med photovisi, och jag är inte särskilt nöjd med det förutom att det ju fyller funktionen jag var ute efter.

Och här kommer för första gången ever, en årskrönika. Eller nån slags Oscarsgala om mig och mina stickningar, framröstad av mig själv:

Årets sjal: Haruni, måste det ju bli, eftersom jag stickat den tre gånger. Favoriten är slätstickningsmodellen, som jag tycker är klart snyggast. Men jag vill sticka snygge-Ishbel igen också- till mig själv. Har gett bort dem jag stickat hittills. Men den sjal jag gillar bäst är egentligen min Citron, med angorakanten. Grått och vitt blev en hit 2010 här hemma hos mig.
Årets tröja: Cabled tunic av Suvi Simola, från Vogue knittings vinternummer 09/10. Använder ofta och gillar skarpt! Tätt följd av min Molly Ringwald-tröja, som jag snart stickat en ny utgåva av. Den använder jag också mycket, och modellen är enkel att variera- och kul att sticka för en halvutbränd småbarnsmorsa.
Årets mössa: Måste bli Side cable hat av Mari Muinonen, från Vogue knitting höst-09. Älskar den, det är den mössa jag använder absolut mest av dem jag stickat. Längtar efter att göra matchande vantar.
(Förresten, har ni sett att Mari och Suvi ska göra en bok ihop? Och bloggar om det här? Woohooo!)
Årets stolthet: Mina Selbuvantar. Älskar dem, använder dem jämt.
Årets garn: Madelinetosh! En underbar ny garnupplevelse som nästan blivit en besatthet. Nu har jag 4 olika kvaliteter av färgen Tart. Och fler vill jag ha.
Årets nördigaste: När jag släpade med mina kollegor till Purl, första dagen i New York, för att köpa Shelter. Lycka.

Och så några minuspoäng för 2010.
Årets fiasko: Featherweight cardigan. Evighetsprojekt som blev ingenting. Och det med världens finaste garn. To be continued 2011.
Årets gnäll: Min onda nacke som höll i sig hela sommaren och aldrig gav med sig, förrän min osteopat knäckte till nacken mot min vilja. Då gick det onda bort. Och jag överlevde. Den här gången.
Årets UFO: Acorns. Jag drog ju till och med igång en KAL. Även den ska få sig en omgång 2011.

2011 ska bli ett år då jag fortsätter göra tröjor. Det blev inte 12 st 2010, men 8 tröjor i vuxenstorlek känns okej. Kanske blir det fler klara i år, jag är ju igång med en hel del... Ska i alla fall fortsätta vara med i Ravelry-Kalen.