söndag, januari 30, 2011

Mina nya tröjor!

Igår färgade jag om min randiga tröja, och till slut tycker jag faktiskt att färgen blev helt okej! Jag färgade i färgkrafts syrafärg, den blandade sorten som redan har salt, man tillför bara ättika. 9 l vatten, 3 dessertskedar cerise och en tesked blå. Plus en massa röd tart-färg som säkert blödde ut i vattnet också. 90 grader (drygt) i 40 minuter, i slutet var vattnet klart. Hurra! Tog ner tröjan i tvättstugan och körde den i Y3 på ullprogrammet. Torktumlade sedan i näst kallaste programmet ca 15-30 min, minns inte riktigt.
Nästa tröja jag stickar i superwashgarn från Madelinetosh ska jag räkna ut enligt vad den blockade masktätheten blir, så jag slipper torktumla den i rätt form. Även om färgen nu är fin och har en härlig lyster, så dämpas det lite av torktumlaren tycker jag. (Någon som vet hur Wollmeisegarn håller formen efter tvätt? Det är ju också superwash menar jag.)
Garnet heter alltså Madelinetosh worsted 80/10/10, och finns bara att köpa via etsy eller garnklubbarna. Och även om det här var en olycklig historia älskar jag fortfarande garnet och tänker försöka igen.
Designen på tröjan är min egen, och jag håller på att skriva ner mönstret.
Sydde på en stor fin knapp imorse, som jag köpte på Grötö förrförra året. Tada! (Tröjan har hela tiden haft arbetsnamnet sailortröja, men har nu hastigt fått det nya namnet Cassis.)

Sen tog jag härvan jag har kvar av det röda garnet, lät det ligga i ättiksblandat vatten i en halvtimme och sen i 100 graders ugnsvärme i kanske 20 min. Nu ska nog den färgen sitta också. Färgade för övrigt inte av vattnet ett enda dugg.

Min andra nya tröja heter Holly, och är en teststickning. Jag är supernöjd! Den sitter lite halvbra på bilden, drog på mig den i all hast, men den har perfekt passform annars. Stickad i det grå Lima-garnet jag köpte i Fredrikshavn. Stickor 5 och 4,5.

28 kommentarer:

 1. Vad fin den randiga tröjan blev till slut, efter allt jobb att göra den & sen det tradiga & att du inte gav upp utan fortsatte =) Både du & de två tröjorna är fantastiska =) Ser fram emot att se mer av dina skapelser :)

  SvaraRadera
 2. Du stickar så jäkla snygga modeller! Funderar på om de hade sett lika bra ut på mig som är stöpt en lite större och bulligare form...
  Och färgningen tycker jag att du lyckades finfint med!

  SvaraRadera
 3. Det blev en halt fantastisk färg tillslut! Och modellen är jättesnygg.

  SvaraRadera
 4. Vilket arbete du fått lägga ner på tröjan. Och fin blev den tillslut!

  SvaraRadera
 5. Snygga tröjor båda två!! Gillar ärmarna..så lagom och halsen..urläckert!!

  SvaraRadera
 6. Supersnygga både du och båda tröjorna! Vilken tur att du inte gav upp utan färgade tröjan. Ser fram mot mönstret!

  SvaraRadera
 7. Läste gamla inlägg i din blogg och hittade det du skrivit om Little thingies. Vad hände med henne och hennes blogg, vet du det?

  SvaraRadera
 8. hej jättefina tröjor! Du är duktig!

  SvaraRadera
 9. På nått sätt tycker jag faktiskt att det var tur att garnet färgade sig, för vilken snygg färg och tröja du fick till slut. (den var säkert jättesnygg innan den färgade också) Knappen blev ju bara så lyckad till.

  SvaraRadera
 10. Snygga tröjor!!! Yeah va du har kämpat.
  kram

  SvaraRadera
 11. Både tröjorna är jättefina! Jag förstår att den översta inte är vad du tänkt dig från början, men jag tycker att färgerna blev jättesnygga efter färgningen! Och den stora knappen passar perfekt!

  SvaraRadera
 12. oj vad snygg, både färgen och tröjan! Knappen var verkligen det där lilla extra:-)

  SvaraRadera
 13. Färg-dramat slutade ju lyckligt, tröjan är skitsnygg! Och jag ser framemot mönstret! Den gråa tröjan är också super, hoppas vi får ta del av det mönstret också!

  SvaraRadera
 14. Jag har följt din följetong med randiga koftan och ryst mellan varven, men den är verkligen superfin till slut! Så bra att du orkade "rädda" den!

  SvaraRadera
 15. Jättefin färg! Kul att du skriver om just färgning för jag har en på gång som jag inte gillar färgen på, ska absolut våga slänga den i färgbad när den är klar!

  SvaraRadera
 16. Vet att jag sagt det innan, men jag måste säga det igen: Du stickar fantastiskt fina tröjor!

  SvaraRadera
 17. Jättefina tröjor båda två, och färgen på den randiga blev ju fantastisk! Hoppas du blir riktigt nöjd med den, när du kommit över att den inte blev som du tänkt./KataM

  SvaraRadera
 18. Vilken härlig räddning det blev av din Sailortröja. Namnet Cassis är perfekt! Snygg raglanskärning, tycker jag.

  SvaraRadera
 19. Vilket lyckligt slut denna historien fick då! Jag tycker att den blev superfin! Namnet passar jättebra! Den grå är också fantastiskt fin! Jag gillar halsen.

  SvaraRadera
 20. Superdupersnygga båda två!

  SvaraRadera
 21. Båda tröjorna är superfina!!!

  SvaraRadera
 22. Din missfärgade tröja blev ju toksnygg till slut. Full pott!

  SvaraRadera
 23. Jättejättefina båda koftorna, och du med! Jo, det var helt enkelt så att det satt en snubbe på Gandhi's förstukvist och spann, och frågade om jag ville testa. Kul grej! :)

  SvaraRadera
 24. Den omfärgade tröjan serj u ut som den skulle var så från början! Mycket snygg färgkombination!
  Den teststickade är som en sommardröm....

  SvaraRadera
 25. Så fin den blev färgad!Lättnad.
  Båda är ursnygga och extrafina på dig!

  SvaraRadera
 26. Vilka kanonfina tröjor, och så skönt att det ordnade sig med den fd. missfärgade tröjan!

  SvaraRadera