onsdag, oktober 31, 2007

Stickfest i Väst dag 3

Sista dagen på Stickfesten tillbringade jag på torget. Det hade nästan räckt för mig, där fanns verkligen massor att se och uppleva! Marie hade med sig en jättebra bok om maskinstickning med dvd, och där fick jag se en film om hur man lägger upp på en sån maskin som jag har. Så nu ska det nog funka- har inte testat än, men snart hoppas jag! Jag blev väldigt inspirerad av Madelens arbeten. I januari ska vi troligen workshoppa ihop med stickmaskin på Västerhav, det ser jag verkligen fram emot! (Om någon som läser det här och blir intresserad, droppa förbi Maries blogg http://upprepat.wordpress.com/ och lämna en intresseanmälan vetja!)
Helt uppslukad blev jag också av att göra stickmarkörer hos Pyssel och Papp, titta vad fina de blev. Hur enkelt som helst. Jag gjorde örhängen också.

Efter en trevlig lunch med Elisabeth gick jag på Deisys föreläsning om att räkna om mönster- det måste jag prova.
Så var det dags att åka hem. Och vilket ruskväder det hade blivit, båten mellan Grötö och Björkö var ingen lek. Det gungade under mina fötter hela kvällen sen!
Väl hemma har jag virkat som en galning, det är ju så himla kul! Kolla in mina nya eko-ull-vantar, jag är mkt stolt! Mönster på vantarna finns här, blomman här. Virknål 5, garn från Marks och Kattens.
Marie, Linda, Tina och Ingrid: Stort stort Tack för en oförglömlig helg!

tisdag, oktober 30, 2007

Stickfest i Väst dag 2

Lördagen på Stickfesten började kl 05:00 för min och Viljas del. Förkyld bebis... Men vi var glada ändå, och efter en härlig frukostbuffé (vilket jag tycker är bland det lyxigaste som finns!) styrde vi kosan till vår första workshop: Grundkurs i virkning med Linda från Deisy design som fröken!







Det var Lea, Lisa, Annika, Cecilia och jag som deltog, och det var så kul! Linda är en lysande pedagog- snart hade vi virkat varsin blomma! Vi fortsatte med en blomma till och ett diagram som var en mönsterrapport till en väska, allt var mönster från Dropskataloger. Efter det ville jag testa att sticka vantar, för jag tycker virkade vantar är så snygga. Så jag började virka efter ett mönster (det här), och det var ju oerhört okomplicerat, tänk att jag aldrig vågat mig på virkning innan...
Vilja var också mycket intresserad av att lära sig virka. Faktiskt upptäckte jag att det är fullt möjligt att virka och amma också! Stickning är inte alls lika lättkombinerat.




Efter en smarrig lunch hann jag med en kort visit till "torget", där stickcelebriteter som Johanna och Annette passade på att shoppa garn hos Deisy design med 20% Stickfest i väst-rabatt! (Jag shoppade naturligtvis jag också, en virknål nr 5 med inbyggd lampa (!!!!!) och tre nystan eko-ull.)
På torget kunde man även testa maskinstickning, göra smycken och stickmarkörer, se på Sticknätets utställning med fotvärmare mm.
Så var det dags för eftermiddags-workshop! Nu var det ingen lek längre, utan kurs i montering med Ingela Karlsson. Tyvärr hade jag inte med mig något att montera eller testa på, så det tog ett tag innan jag kom igång. Men när jag koncentrerade mig på att istället titta på allas arbeten och se hur man skulle göra, så lärde jag mig en hel del! Tex att man bör sy ihop delarna från rätsidan, det har jag inte gjort om det inte uttryckligen stått i mönstret tidigare. Men det blir otroligt mycket snyggare.
Vilja var inte riktigt lika intresserad av stickning och montering som jag, och efter några timmar började hon protestera.


Så vi gick en promenad istället.


När Vilja hade somnat var jag supertrött, gick in till mig och började virka en vante med min eko-ull från välkomstkitet och min nya lysande virknål. Idag blev de klara! Bild kommer imorgon när det är ljust.


Middagen på kvällen var en medelhavsbuffé- sanslöst gott, vilket gourmethelg vi hade!
Efter maten var det dags för det vi alla väntat på: Knit Battle. Jag anmälde mig, glad i hågen. Blev placerad i andra heat. Men när första gänget började battla ångrade jag djupt att jag anmält mig- herregud, detta var ju allvar! Värsta stickracet. Jag som stickar supersöligt. Men men, jag gjorde vad jag skulle och deltog. Som tur var fick alla pris, och ett nystan julrött Lanett är numera mitt minne av detta evenemang!

Vilken dag- jag var helt slut när jag kom i säng. Vilja också, vi sov båda gott hela natten. Fortsättning följer!

måndag, oktober 29, 2007

Stickfest i Väst dag 1

Oj vad mycket vi har fått vara med om, vi lyckliga människor som varit på Stick-spa i helgen! För det är vad det känns som att vi har haft. Ljuvligt avkopplande miljö i skärgården, god mat och "spa-behandlingar" i form av roliga workshops med inspirerande ledare och stickning i glada vänners lag.
Eftersom jag och Vilja varit på kurs hela dagen idag på mitt jobb, så orkar jag bara blogga lite, om ankomstdagen till Grötö och Västerhav.

Jag var astrött och inte alls på humör när jag åkte iväg, men så fort jag kom fram kom jag på andra tankar! Ett varmt välkomstleende från härliga Marie tinar upp vem som helst. Jag fick ett välkomstkit och en nyckel till vår (min och Viljas) stuga. Väl inne där så låg en tysk mönstertidning på sängen (med svenska översättningar). Trevligt! Jag satte mig att amma Vilja och gick igenom väskan med alla sponsorpresenter: Garn och andra små saker från både Marks och kattens, Järbo och Sandnes, stickor från Drops, en fin stickmarkör mm. (Jag ska försöka ta en bild på allt när jag är hemma och det är ljust.)

Efter att jag packat upp något så när och ammat klart, begav jag mig till första föreläsningen, "Knitlish" med Lisa.

Först invigde Biggan, vår mest långväga deltagare, hela Stickfest i Väst och sedan var det dags för föreläsningen. Mycket underhållande och trevligt även för mig som är van att läsa mönster på engelska. Lisa, du är toppen!

På bilden syns också Lisas coola knit/purl-ambigram, finns även här.


Efter föreläsningen var det äntligen dags för Mat! Kolla in: maten ser ut som garn och stickor. Mycket genomtänkt och tjusigt, dessutom väldigt gott!

Sista programpunkten för dagen var garnlotteri. Jag vann inte så det skriver jag ingenting om (bitter? jag?), men notera Tinas fina lottdragar-min! Inget fusk här inte. Vinsten från lotteriet skänktes till Sticka mera:s insamling till Cancerfonden.

Trött men lycklig gick jag och la mig ganska tidigt- Vilja är en toppenbebis men inte mycket för att hennes mor stickar på kvällarna. Fortsättning följer!

torsdag, oktober 25, 2007

pulsvärmare

Nu är de limegröna pulsvärmarna blockade och klara, och ett par vinröda är på väg. Roligt och enkelt mönster, när man väl kommer in i det, tycker jag. Från Barbros kompendium, Stickstämman på Hammarö 2006.
Garn: limegrönt Alpaca från Garnstudio, vinrött Indiecita Alpaca köpt på ebay. Stickor 2,5.

måndag, oktober 22, 2007

i min stickkorg (en mardröm i UFO-land)

Jag rotade i min stickkorg, den korg som är tänkt att innehålla den stickning jag för närvarande håller på med... aargh! UFO-helvetet är bättre namn. Här finns en hel radda stackars nedknögglade alster som det är synd om, eftersom alla (nästan) förtjänar att bli klara! Ursäkta blixt-bilder.
Först ut är denna turkosa flox-topp till Jonna. En flopp, nu dessutom alldeles för liten till både henne och Tove. Får nog bli upprepat och omstickat... nästa år.

Det här är mitt "yngsta" ufo, thorn and thistle- el dyl namn- från IK. Stickas i Rowan Calmer men åkte ut i kylan när magen växte och bebisstickningarna tog över.
Nästa bild. Den finfina tröjan släppöver ska få en syster, stickad i vackert rostrött från Hedängens garn. Vad har hänt? In i värmen igen!
Provlappar finns det gott om i min stickkorg. Den här ska räkna ut masktätheten till en tröja som ska få fairisle- eller islandsok och stickas med hjälp av Elizabeth Zimmermann.
Den här slätstickade tröjbiten blev undanlagd enbart pga tråkspel. Ska bli en raglantröja ur boken "Stickverk" är det tänkt. Tröjan är fin, stickningen inte så kul.
Men det här är ju pinsamt! Finaste västen och den blir aldrig klar. Minns att jag tyckte jag fick ont i axlarna av halkig alpaca och halkiga drops-stickor. Men skam den som ger sig.
Den här däremot kommer nog aldrig att bli klar. Sjalidé med nästan inget garn. Kanske en restgarnssjal iofs, med olika slattar som blir över. Kan vara kul? Klar 2010 med lite tur.
Provlapp påbörjad till...? Ingen aning.
Pulsvärmare tror jag det här skulle bli. Längst ner i korgen.
Och sist men inte minst: Nästan färdiga pulsvärmare efter Barbros mönster från Stickstämman 2007 (EDIT: 2006 var det visst, tack Bim!). Det var dem jag letade efter och som fick mig att vända upp och ner på stickkorgen. De kom av sig när jag fick ont förra året. Men nu ska här stickas pulsvärmare!

fredag, oktober 19, 2007

sakta men säkert...

Sticktiden när man har en bebis är onekligen begränsad. Kvällarna framför tv:n, denna stickningens heliga tid, har nu blivit ersatt av ett oavbrutet ammande. Somnar hon vid bröstet så vaknar hon direkt när jag lagt henne ifrån mig. Förmiddagarna är bästa sticktiden numera, men då behöver man ju göra annat för det mesta, typ maila och fixa och plocka ur diskmaskinen till exempel. Sen har inte barnen fritids längre, så mina ensamma dagar med Vilja är ganska korta. Men ändå har jag hunnit med detta: resåren på Tangled Yoke Cardigan är nu klar (jag Älskar detta garn, färgen är helt Underbar), och ryggdelen på Promenade. Håller nu på med ena sidan på Promenade, och det är eeevighetslånga varv kan jag lova. Ni ser ju själva den krulliga volangen- det är en 80-sticka den sitter på. Jag har ett system nu, ska göra klart den delen på sjalen nu, sen är det dags för slätpartiet på TYC. Så ska jag varva och vara effektiv och få nåt klart. Helst innan jul.

Nu närmar det sig för SIV! Det ska bli så kul! Jag längtar ihjäl mig. Och två veckor senare ska jag på Elsebeth Lavold-kurs på Nääs. Hurra!

lördag, oktober 13, 2007

2knit bloggar

Har ni sett 2knit-bloggen? Kul att få uppdateringar om butiken och vad de får in, jag blev väldigt nyfiken på stickorna de berättade om idag till exempel.

torsdag, oktober 11, 2007

presenter!

Ulrika ringde häromdagen och undrade om vi kunde ses, för hon hade presenter till Vilja från henne och Veronica. Jag är ju aldrig den som bangar för en present, så idag åkte jag ut till hennes nya lägenhet i Mölndal. Och Jösses- det var det "värsta" jag varit med om! Jag är helt överväldigad. Jag vet inte vad jag hade väntat mig, stickat trodde jag nog, kanske en mössa eller så- men det här var rena konstverken, massor av arbete!

Här kommer en liten bildkavalkad- luvtröjan och garnerna är från Ulrika och det gröna settet är från Veronica. Veronica hade också stickat vantar till mina stora tjejer. (I morse noterade jag att de hade vant-brist och att jag inte skulle hinna sticka några...)







Tack, underbara vänner- jag vet inte vad jag ska säga, men jag är oerhört tacksam och glad!

tisdag, oktober 09, 2007

djevellue 2

Jag blev ännu nöjdare med hur färgerna hamnade den här gången. Stickade runt på strumpstickor, det funkade jättebra. Nu ska jag sätta på knytband bara, så är den helt klar!
Himla trevlig stickning och modell, har du en garnslatt över och en baby i närheten så tycker jag nog att denna mössa är ett måste! Mönstret finns här. Tack igen till Liisa för tipset!
Nu tillbaka till Promenade och Tangled yoke cardigan...

lördag, oktober 06, 2007

mitt sanna jag

Joanna (som jag stötte på på skolgården härom dagen, häftigt!) hade gjort ett test som jag bara måste göra jag med, eftersom jag är en sann muminfantast! Och även om jag inte förstod allt i testet, är jag stolt över att presentera mig som:
logo
Hvem er du i Mummidalen?

Mitt resultat:
Mummimamma
Du er Mummimamma! Du er snill og omtenksom. Hvis noen har et problem går de til deg for råd, og du har ofte en løsning.
Ta denne quizen på Start.no

onsdag, oktober 03, 2007

gullig bebis

djevellue

När jag läste Liisas ogudaktiga blogginlägg häromdagen blev jag så uppiggad att jag genast började sticka på en djevellue jag med. Så snart Viljas huvud växt till sig ska hon pyntas med den här! Stickad i en snutt mörk karamell från Östergötlands ullspinneri som jag köpte för en spottstyver när jag var där och köpte babyfilt. Det finns faktiskt garn till ganska precis en till, bra present! Ska testa att sticka runt nästa gång, så slipper jag sy.
Dagens soundtrack är den här ljuvliga låten. Hörde den på radion härom veckan när jag dystert åkte till återvinningsstationen för att slänga skräp. Tänk att med rätt musik kan den tristaste syssla bli riktigt romantisk och äventyrlig.