onsdag, november 29, 2006

Färösjal KAL

Marika är en driftig kvinna. Dessutom är hon en fresterska. Nu har hon dragit igång en färösjal-KAL, och eftersom jag hade både ultragenuint garn och bok så kände jag att det inte fanns någon ursäkt. Jag är med. Är du?

på g

Här är mina nya tröjstickningar! Enkla och okomplicerade och förhoppningsvis klara inom 2006, i alla fall den ena. Den 80-talsinspirerat gröna glesa saken ska bli en sån här. Mönster från Strikk. Den vackert rödbruna är Släppöver i Hedängens garn. (Släppöver är en modell jag stickat tidigare, här är en bild på den.)

söndag, november 26, 2006

löskrage i Silke Alpaca

Hej vad jag bloggar idag! Hoppas någon orkar läsa alla inläggen.
Här är en bild på min löskrage/fuskolle i Silke alpaca. Det blir nog ett alldeles perfekt plagg för mig just nu, stelnackad som jag ju trots allt fortfarande är.
Jag utgick från Drops mönster för Alpaca, men använde stickor 5 och började med 70 maskor istället. Annars gjorde jag precis som det står. Jag stickade den lite längre, ville ha en rejäl krage. Sen skippade jag de virkade detaljerna, de är fina men känns onödiga. Jag är en praktisk kvinna. Edit: Ida (och andra som är intresserade): tre nystan gick åt. Elisabeth har gjort en likadan, lite mindre, och hon gjorde bara av med två.

Elena undrade vilken färg jag valt till Equestrian Blazer (gårdagens inlägg). Det blir klatschigt gråbrunt, "Caviar". Jag tror det blir fint till den modellen.

Sen vill jag tipsa om Stat counter. Kul, om man någon gång skulle tvivla på att någon läser bloggen. Jag har under veckan haft läsare från bl a Tel Aviv, Kroatien och Chile! Välkomna, alla som hittar hit!

stickböcker

Även om jag inte stickat så mycket, har jag minsann inte legat på latsidan vad gäller shoppingen! Jag har redan visat en bild på min nya Elsebeth Lavold-bok, så den fick stanna i skåpet. Men här är en bild på annat nyinförskaffat.
Sticka av Nina Sagulin- helt okej, lite tråkigare än jag trodde.
Betydligt sinnligare är Stickverk av Birgitta Engardt. Helt min typ av bok, stimulerar kreativiteten utan krusiduller. Snygga enkla mönster och massor av inspiration.
Debbie Bliss Cashmere Collection köpte jag för att jag tyckte mönstren var fina. Men den blir nog en hyllvärmare, är jag rädd. Det tror jag dock inte att Sarah Dallas' bok Vintage knits blir. Ljuvliga mönster! Här hittar jag nog något som passar min Jaeger matchmaker merino i ljus lime, som ligger och skaver i stashen. Jag har läst mycket om boken, och sett andras fina stickningar, så den har funnits på önskelistan länge. Så fick jag tag i den billigt på ebay, och då slog jag till!
Efter Elsebeth Lavolds föreläsning gick jag hem och beställde "A history of hand knitting" av Richard Rutt. Man vill ju inte vara en historielös stickerska. Den kom alldeles nyss i brevlådan, och ska bli intressant att läsa!

Bling

Det här är det vackraste jag någonsin stickat! I alla fall tycker mottagaren det. Ett nystan guldlurex på stickor 20. Väldigt ömtåligt, har vi tyvärr märkt. När hon draperar den och råkar ta i en maska åker tråden ur några cm. Så den blir nog kortlivad tyvärr. Men ett måste inför julens alla fester, eller hur?

fredag, november 24, 2006

Glad

Idag kom Interweave knits! Hurra- så mycket fina tröjor i en tidning har de inte haft på länge. Jag föll direkt för Kate Gilberts Equestrian Blazer, så pass att jag faktiskt redan köpt garn till den.
Sen kan jag rapportera att jag idag varit hos osteopaten igen, och nu har hon korrigerat alla kotor. Så förhoppningsvis kommer den sista stelheten att lägga sig snart- hon trodde i alla fall inte att jag behövde fler behandlingar nu.
Så: jag har stickat! Min löskrage i Silke Alpaca är klar och ligger och blockar sig. Bild kommer snart!
Och jag gick in på Strikk också en sväng och rekade- de hade en jättesnygg väst i Debbie Bliss tweed (chunky tror jag) som jag vill sticka. Jag vet inte varför, men jag känner mig alltid lite dum när jag är där. De har ju bytt lokal och gjort fint, för att man ska kunna gå omkring och klämma och känna och njuta av allt det fina. Och det är jättemysigt, garnerna är ljuvliga och deras uppstickade modeller är ursnygga och trendiga. Ändå känns det alltid som om personalen vill att man ska handla direkt eller dra. Det ska bli kul att gå dit i sällskap med en likasinnad, så man kan botanisera utan att behöva vibba in expediterna... hoppas jag.
Nu ska jag glo på tv och äta fredagsmys med familjen, och sticka på min Släppöver i Hedängens garn! Livet är härligt igen- det ständiga regnandet rör mig inte i ryggen ikväll.

tisdag, november 21, 2006

utflykt

I helgen var jag ensam med barnen, så vi tog tåget till kusinerna i Uppsala. Obligatoriskt var ju naturligtvis ett besök på Yll o Tyll. Min 8-åring hittade ett garn hon ville ha, och hon har kommit loss med stickningen på sistone, så jag köpte två nystan och ett par stickor. Hoppas det räcker till en halsduk. På bilden syns hennes framsteg hittills, jag är mkt stolt! Efter ca 5 minuter i stickbutik började jag känna att resten av sällskapet hade tråkigt... och jag hade ju knappt börjat. Så jag skickade iväg dem till en annan pysselaffär, och kunde rota i den omtalade reahörnan i lugn och ro. Där hittade jag en bok av min idol som jag glatt köpte- vilken tur att jag inte slog till förra helgen! Nu blev det billigare. Inga garnköp, men jag klämde lystet på Rowan felted tweed... mjukt och vackert.
På söndagen var vi i Stockholm och promenerade i Gamla stan. 6-åringen var oerhört fascinerad av korten på kungafamiljen i slotts-shopen. Jag har närt en rojalist vid min barm! Men först åkte vi till Västermalmsgallerian och min älsklingsbutik, Spiti, och tittade på allt fint...

Nack-update: Jag tror att jag snart är frisk, har inte så ont längre men är stel. Anna, jag går gärna till Strikk med dig och firar när jag är mjuk och fin igen!

söndag, november 12, 2006

Min nya idol

Elsebeth Lavolds monter på slöjdmötet i AngeredDen här helgen pågår ett stort evenemang här i Göteborg: på Blå stället i Angered har man ordnat slöjdmöten, och nu är det stickning som gäller. Jag var där igår en sväng för att lyssna på Elsebeth Lavold. Jag känner naturligtvis till henne sedan tidigare, men har inte någon av hennes böcker och ingen direkt relation till hennes design heller. Jämför man med min tidigare erfarenhet av stickgurus så kan man säga att jag var beredd på att det kunde bli hur som helst, det här. Så jag var lite halvtaggad när jag gav mig iväg till Blå stället med en sprillans ny förkylning i kroppen- och utan att kunna sticka pga min numera alldeles för omskrivna muskelfästesinflammation.
provlappar till vikingaprojektet! numera har det tydligen försvunnit, så vet du var det finns, kontakta ägarinnanMen: Vilken kvinna! Jag är helt överväldigad! Jag satte mig oblygt längst fram vid handarbeta-bordet (i alla fall det bordet där jag kände igen någon- *vinkar till Lea, Ingela, Ingrid, Marie, Tina, Sara mfl*) och fotograferade (klicka gärna på bilderna för att se dem i större format) när hon berättade om stickningens historia, sitt Vikinga-projekt och sin framgång i USA. Framför allt hennes berättelse om hur hon själv kämpat för att komma dit hon är idag, och att det inte är helt problemfritt att vara framgångsrik heller, var väldigt givande tyckte jag. trängsel kring workshop-instruktören
Jag bläddrade i hennes böcker, men köpte ingen. Och nu när jag sitter här hemma Ångrar Jag Mig- modellerna är ju minst lika fina som till exempel Elizabeth 1 av Alice Starmore. Nåväl, det finns ju en hemsida att beställa ifrån. Och det kommer jag att göra, för en så kunnig, inspirerande och ödmjuk person har jag inte träffat på mycket länge! Idag är det mera stickworkshop och garnmarknad på Blå stället, men jag stannar hemma och kurerar mig- just workshop är inte så kul när man är invalido som jag just nu är.

lördag, november 11, 2006

Invalido

Nu har jag inte stickat på exakt 3 veckor! Jag börjar vänja mig av vid att sticka, det är naturligtvis inte kul men det går. Man kan läsa på spårvagnen istället. Se på tv utan att sticka är dock inte alls kul, jag blir rastlös! Men som sagt var, man vänjer sig. Och jag tror att jag håller på att bli bättre, är inte alls lika stel i nacken, har bara ont just där jag är inflammerad (muskelfästesinflammation). Jag har varit hos en osteopat två gånger, och hon har konstaterat att jag har varit snedbelastad väldigt länge, så det var bara en tidsfråga tills kroppen skulle säga ifrån. Styrketräning är rekommenderad, när inflammationen läkt. Sen ska jag kunna sticka och leva som vanligt igen.
Jag har shoppat lite sen sist. Var förbi Östergötlands ullspinneri förra helgen. Det var egentligen stängt, eftersom det var Alla helgons dag, men de öppnade för mig, schysst nog. Köpte ingredienser till halsduk och vantar i deras mjuka ljuvliga garn.
Och nu bär det av till Angered! Elsebeth Lavold håller workshop, och jag ska försöka ha kul när jag ser vad alla andra gör... kan inte hålla mig borta i alla fall. Rapport kommer inom kort, på en blogg nära dig.

torsdag, november 02, 2006

en snabbis i Bohuslän

När man varken kan sticka eller sjunga får man roa sig på andra sätt. Till exempel kan man ta med familjen en sväng för att stänga sommarstugan. Kanske inte så himla skoj, mest sentimentalt. Men man kan kombinera det med korvgrillning på klipporna, rävsafari och solnedgångsorgie- helt okej! (Och vi avslutade med en vild ikea-shopping.)