måndag, februari 06, 2012

Madelinetosh

Chunky, fg Tart
Eftersom jag snöat in på Madelinetosh-garner får jag ofta frågor om de garnerna och om varifrån jag handlar dem. Så nu ska jag berätta om det en gång för alla.
Madelinetosh är ett varumärke, som tex Garnstudio eller Svarta Fåret eller Marks & Kattens. Det som utmärker Madelinetoshgarner är att de är handfärgade, och att de har en högre kvalitet än de flesta garner (vi snackar lyx).
Jag hittade garnerna via Ravelry. När jag klickade mig runt och beundrade allas snygga tröjor och sjalar undrade jag vad det var för fantastiska garner folk använde, mycket vackrare färger än de jag sett här hemma. Och snart såg jag ett mönster- de snyggaste plaggen var stickade i Madelinetosh-garner.

Erin, fg Candlewick
När jag letade på nätet kollade jag runt på Raverlys forum. Där hittade jag snart Madelinetosh Lovers, som skulle komma att bli min favoritgrupp på Ravelry. Där läste jag om att man kunde köpa garnerna på Etsy, men det gällde att hänga i, stalka sidan- dvs sitta och uppdatera en hel kväll för att vara på plats när garnerna släpptes- de fanns inte kvar länge! (Ungefär som Wollmeise och Posh, förutom att man här inte har en aning om när garnerna släpps, och sidan uppdateras med ett nytt garn lite då och då istället för allt på en gång.) Och här tappar säkert många intresset- orka sitta och klicka på en sajt när man kan sticka eller diska eller natta barn eller planera veckomatsedeln. Men inte jag! Jag går igång på "tävlingsmomentet"- jag vet vilken färg jag vill ha och hur mycket, och när den dyker upp gäller det att vara först! Oftast var jag inte det i början, men till slut blev jag allt bättre på att klicka hem garner och började bygga upp en fin liten samling.

Bamboo/Merino limited edition, fg Molly Ringwald
Ja, och så har det fortsatt. Jag har dock hejdat mig rejält på sistone, eftersom jag åkt på svidande tull några gånger. Tex mitt vackra Tosh Chunky i Tart, se första bilden. Det blev dyrt. Dessutom finns det ju numera möjlighet att köpa Madelinetosh-garn i Sverige, hos Garnkorgen, som har bra priser! Och inom EU kan man köpa från flera olika nätförsäljare, tex Loop i London.

lace, fg Jade
Det finns idag väldigt många amerikanska nätbutiker som säljer Madelinetosh, och de själva säljer inte via Etsy längre. Däremot är det via deras egen hemsida man kan få tag i de nyaste garnerna, det är där de "testar" nya färger och kvalitéer på oss nördar. Gillar vi dem går de oftast ut till återförsäljare. Dock inte alla, så det känns alltid som att man köper något väldigt speciellt när man handlar via deras hemsida. Har man tur lyckas man pricka in en "Free shipping Friday"- då är det fri frakt, även för utlänningar. Och då är det ju inte lika jobbigt om paketet skulle fastna i tullen. Bästa fyndet just nu är Erin, ett härligt tjockt icke-superwash som är otroligt prisvärt och skönt att sticka i. Själva kvaliteten finns att handla på andra ställen, men Madelinetosh-färgat finns bara på deras hemsida. (Garnerna under fliken "yarns" leder till garner som säljs av återförsäljare. Garnerna du hittar på "shop" är andra kvalitéer.) Det finns också en ytterligare Ravelry-grupp nu, som enbart handlar om att köpa Madelinetosh-garner: Madelinetosh Shop Talk. En mycket bra grupp, som jag redan haft nytta av.

Erin, fg Cherry


Förra månaden klickade jag hem en ensam härva Alpaca sport i färgen "Fig", för att jag ville testa kvalitén och färgen. Det var en Free shipping Friday så det skulle bara kosta mig $18:50. Men förra veckan kom det en avi på posten med tull, 327 kr! På en ca 130-kronors garnhärva. Något måste blivit fel tänkte jag, och ringde posten och tullverket. Det visade sig då att Madelinetosh märkt brevet som värt $100, plus porto på $33! Helt uppåt väggarna. Jag såg sedan på Madelinetosh Shop Talk-forumet att det inte bara var jag som råkat ut för det här $100-dollars misstaget, utan flera andra hade fått betala dyr tull på små paket. Jag mailade Madelinetosh, och fick snabbt en Paypal-utbetalning på vad tullen skulle kosta. Det kallar jag bra service. (Jag har fortfarande inte hämtat ut härvan, så jag har ingen bild på den än.)

tosh dk, fg Smokestack
Allt det här med tull eller inte har känts så godtyckligt, som att "antingen har man tur eller otur". Men nu vet jag vad som gäller för garnshopping från ett land utanför EU. Såhär är det:

Från första kronan ska man betala moms på det man importerar från ett land utanför EU. Det är 25% av varans värde plus fraktkostnaden. Detta är alltså MOMS. Om summan är över 1400 tillkommer TULL. Dessutom tillkommer postens avgift på 100 kr. Men, om det sammanlagda värdet på det importerade understiger 200 sek behöver man inte betala något.


Ja, hoppas ni som undrat känner er ordentligt uppdaterade nu om Madelinetosh, och att ni som inte alls undrat inte tycker att jag verkar vara knäppare än ni trodde och slutar läsa min blogg. ;) 
ps: Ursäkta ful layout på inlägget, det blev knas när jag la till bildtexter, men jag behåller det eftersom jag tycker det är kul att berätta vad det är för garner jag lagt ut bilder på.

6 kommentarer:

 1. Det här var informativt och intressant, även för mig som pga snålhet (det sägs att alla ekonomer är snåla, kan det stämma..?) inte är fullt så garnnördig. Men kontroll på världens alla garner vill jag gärna ha :-)
  Du kan nog titulera dig Madelinetosh-expert! Det där med tull och moms (=mervärdesskatt) är inte alltid så lätt att hålla ordning på. Inom EU är det lite lättare, men man får komma ihåg att Norge inte tillhör EU.
  Usch nu blev ju jag lika nördig med mitt ekonomisnack.
  Slutligen - det var många härliga härvor du hade att visa upp, lite avis blir jag allt ;-)

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för all info! Nu känner jag mig lite klokare.
  Vilken vacker samling du har. Erin Candlewick ser jag redan att jag inte klarar mig utan så länge till...

  SvaraRadera
 3. Som du redan vet har jag börjat kolla på Madelinetoshgarner för att snart köpa något. Min stora förhoppning just nu är att någon säljer det på mässan L'aigulille-en-fête i helgen i Paris där jag råkar befinna mig just då.
  Tack för all info!

  SvaraRadera
 4. Vilken tur att du bland säljer lite garn på Tradera åt oss andra!

  SvaraRadera
 5. Hej Mia!

  Bra sammanställning om vad som gäller för moms/tull. Jag har, trots att jag jobbar med skatter (inkl moms) undrat ibland hur de resonerar på Postens utrikesterminal. Sedan kan man ju tillägga att det varierar lite hur bra de är på att beräkna rätt moms. Har vid ett tillfälle fått betala 50 % moms på $63 och då har jag räknat ifrån avgiften. Momssatsen i Sverige är ju högst 25 %. Fast jag klagade inte på det för jag ville inte hamna på radarn. För ibland blir det ingen moms på höga belopp heller men det kan ju bero på vem hos Madelinetosh som fyllt i/inte fyllt i...... beloppet på fraktsedeln.

  Hälsning till Sussilull; även jag är ejonom och det har hittills inte hindrat mig från att nörda in mig på amerikanska garner. Kan även rekommendera Sundara - fantastiska färger och även en hel del riktigt bra garner.

  SvaraRadera
 6. Föredömligt informativ o intressant genomgång :) (jag som är utbildad jurist tycker det är härligt med ordning o reda, haha.)

  SvaraRadera