måndag, mars 03, 2008

Stockholmshelg

Efter en tidig fredagsmorgon och 5 timmars intercity vill man ut, och Stockholm visade sig från sin bästa sida i strålande sol. Jag promenerade till Gamla stan, mot Anntorps väv som jag var nyfiken på. Tyvärr kom jag inte in där med vagnen, så det fick jag stå över. Att gå utmed Österlånggatan är verkligen en kulturtants våta dröm. Fina stick- och hantverkbutiker så långt ögat når, i historisk miljö. Gamla stan med barnvagn är dock ingen hit, så jag fick nöja mig med att titta utanför. Men det var gott nog, jag var nöjd och fortsatte mot Söder. Gick lite på måfå och plötsligt var jag vid mitt mål, Marias garn, där jag köpte ut blocking wires till Veronica och Ulrika. (De användes sedan för att haka i diverse stockholmare på gator och tunnelbana.) Fin liten butik! Det fanns massor av sjalar uppstickade, särskilt två stycken föll mig i smaken varav en var i förgarn och någon annan tråd. Det avskräckte mig, så jag gick på den andra som var stickad i mullbärssilke och ett mönster som Maria själv komponerat, "Lotti". Färgen på mullbärssilket jag köpte är magisk, lysande blåbärsblå. Lyckas jag med den här sjalen kommer den att bli helt underbar!
Efter promenaden var jag ganska mör, och Vilja som hade vaknat hos Maria började gnälla, så vi begav oss hem till min kompis med familj, som vi bodde hos under helgen. Där blev vi otroligt väl omhändertagna och hade det roligt, båda två!

Nästa morgon, lördag, regnade det. Vi gav oss iväg mot Syfestivalen, och Stockholm var inte alls lika roligt längre tyckte jag. Övergångsställena är det bästa, de är handikappanpassade nästan överallt (där vi var) och därmed smidiga även för barnvagnar. Men det är jobbigt när man ska åka kollektivt etc och behöver en hjälpande hand. Ingen ser en! Jag fick ropa för att folk skulle stanna och hjälpa till att lyfta etc. Ingen reagerar, alla är inne i sina egna världar. Ingen ser en i ögonen när man möts på gatan. Det är väl så här i Göteborg och på andra platser i Sverige också, men i Stockholm är det verkligen markant. Och i kombination med regnet fick det mig på otroligt dåligt humör redan innan jag nått Sollentunamässan.
Tur då att jag redan i garderoben mötte solstrålarna från Karlstad: Veronica, Irene och Ulrika med barnen Markus och Sofia. Fri entré och att gå före i kön var också väldigt trevligt, tack Sticka! Jag begav mig direkt till en restaurang för att få upp blodsockerhalten och humöret, och sedan var det dags för årsmöte och helgens höjdpunkt, Osva Olsens föreläsning om kvinnor på Färöarna under 1900-talet. Tyvärr blev årsmötet en rätt långdragen historia, och min planläggning av Viljas sovande gick åt fanders, så jag missade det mesta av föreläsningen. Fick dock möjlighet att köpa en engelsk översättning av boken med sjalmönster, vilket är skamlöst dokumenterat här ;) så jag är ändå nöjd med mitt korta Osva-möte.

Och nu blev det himla kul, en massa möten med stickbloggare IRL. Hejade på Liisa, Marika, Marianne, Annelie, Erika, Cina, Maria, Inger, Elisabeth, Johanna mfl. Jennie satt jag bredvid på årsmötet utan att fatta att det var hon, det var via Veronicas blogg jag förstod det. Tack för att du vaktade mina väskor så snällt när jag for fram och tillbaka med bebben! Elsebeth Lavold var också där, roligt att ses igen!
Och nu hade klockan hunnit bli ganska mycket, så jag började powershoppa med Vilja i bärselen. Vilja älskade syfestivalen! Massor av folk och färg, hon gastade för full hals av lycka nästan hela tiden. Så det var ju skönt, hade kunnat bli precis tvärtom. Här ligger allt jag köpte på parad: färg från Färgkraft till mig och Cilla, en virknål nr 4 och en rundsticka nr 3, 100 cm (sitter redan i Promenade) från Stäket, två fantastiska härvor Evilla från Ullomera, ofärgat tunt garn från Naturgarn (jag köpte två härvor var till mig och Cilla), ett mönsterark med babykläder från Sätergläntan (varför jag köpte det är en gåta, jag orkade inte säga nej). Och så min färösjal-bok, markörer som var en present från Sticka, och mitt fantastiska mullbärssilke från fredagen. Bra jobbat va? Sen var jag ganska trött, så jag gav mig iväg ut i regniga tristessen. Men hemma hos fina kompisen serverades gourmetmat och Tiramisù, så då blev allt roligt igen!

Hemresan igår behöver jag kanske inte blogga om, men man kan sammanfatta den med: intercity, trasigt lok och en timmes försening, slut på blöjor i Alingsås. Tjoho!

14 kommentarer:

 1. Ulricha/Garntrollet3 mars 2008 16:19

  Vilken kanonhelg ni verkr ha haft!

  Ja, förrutom det arroganta bemötandet av icke-hjälpsamma stocholmare :-( Jag hjälper gärna till att lyfta barnvagnar, men å andra sidan kommer jag inte från Stockholm (ursprungligen) :-)

  Garnerna ser jättehärliga ut.

  SvaraRadera
 2. Vilken trevlig reseskildring:)

  SvaraRadera
 3. Det verkar som om vi köpt precis likadant Evillagarn.

  Det var verkligen kul att ses IRL! :)

  SvaraRadera
 4. Jag hörde Vilja på åsrmötet, men sen missade jag dig tyvärr, men nytt försök nästa år kanske:-) Ser att du också hittade det perfekta användningssättet för vajrarna. :-)

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig helg du har haft!
  Å så kul vi ska ha det när vi ska färga. Mitt fritidsliv börjar igen efter Amandas premiär = 15 mars. Efter det träffas jag så gärna.
  Tusen Tack för att du handlade åt mig.
  kram Cilla

  SvaraRadera
 6. Läste och kände med dig. Jo, Stockholm är verkligen lite extra kallt på vintern och då menar jag inte temperaturmässigt. Men visst är det vackert när solen tittar fram ;)

  SvaraRadera
 7. Hej Mia!
  Här hittar du sjalen http://elann.com/ShowFreePattern.asp?Id=111024, men det finns en yahooo-grupp för den och där är beskrivningen bättre.
  Lycka till!
  Maria

  SvaraRadera
 8. Hej Mia!

  Tack för i helgen och för att du köpte blocking wires åt oss! Jag läste någonstans att du inte visste vad du skulle göra av regnbågsgarnet. Det här gjorde jag av mitt: http://veronicastickar.blogspot.com/2007/07/frsummad-blog.html
  Mottagaren av ponchon blev mycket glad och ville ha den på sig hela tiden.
  Blir kul att se bilder av Vilja i tröjorna Ulrika stickat så småningom! Hoppas vi ses på Grötö!
  Kram,
  Veronica

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig resa och finfina garner. Jag har köpt äggfärg på Hornbach men i vätskeform - tror du att det funkar med det också till garnfärgning?

  SvaraRadera
 10. Så kul med en så utförlig reseberättelse! Härlig köpehög och försenade tåg med bebis och inga blöjor väckte gamla minnen till liv, och skapade rysningar!
  Så roligt med färger!

  SvaraRadera
 11. Så roligt att träffa dig och den söta lilla tjejen. Jag känner igen det där med powershopping ;) Nu är det skönt att vara hemma igen, med den nya inpirationen och energin.

  SvaraRadera
 12. grattis till lyckad shopping!Och du gjorde mig sugen på nästa mässa!

  SvaraRadera
 13. Tack Mia för de fina orden :-). Vad roligt att läsa om din helg i Sthlm! Kram Linda

  SvaraRadera
 14. Jag tittar i ögonen på folk, fast det kanske är för jag äter glosoppa...?

  Själv tänkte jag åka till Göteborg i April, har två små då (min kusins och Stinas) som jag veeerkligen vill träffa. Då kanske jag kan få se dig också:)

  SvaraRadera