måndag, december 29, 2014

Årskrönika 2014

Ännu ett år har gått, och det har varit ett ganska... dynamiskt år privat. Och så lär det fortsätta. Nog om det.

Jag kollar förra årets nyårslöften:
5:2-dieten har jag hållit, med vissa uppehåll. Har känts bra men inte givit några resultat på vågen. Däremot förhoppningsvis vad gäller min allmänna hälsa.
Röra mig 3 ggr i veckan har jag inte gjort- opererades i mars, och det har påverkat mig mycket. Har varit ganska deppig trots att allt gick bra. Kom igång igen i november, men blev sjuk i december. Nu satsar jag på 2015 och har gått med i Janettes januari-utmaning på Facebook.
Sticka UFO:n - Yes! Det varit ett riktigt UFO-år, jag har stickat färdigt många UFO:n och det har varit väldigt tillfredsställande. Hoppas fler hänger på 2015! 

Årets sjal: Fyra sjalar har jag stickat färdigt, och de är alla fina, men min favorit är helt klart Me and you... and you and me- mysteriesjalen i TML och Malabrigo sock. Fina färger, fint mönster och väldigt användbar. Blev dessutom klar när jag var nyopererad, så den känns väldigt speciell.
Årets tröja: Gudrun helt klart- mitt egna mönster som jag är stolt över och är lättburen för alla kroppar. Den långärmade använder jag jättemycket. Hoppas fler stickar den!
Årets vantar: Jag brukar ha med "årets mössa", men jag har inte stickat färdigt en enda mössa i år. Mitt januari-UFO för 2015 blir en mössa, men det blir ju då. Årets vantar blir Slanted peerie mittens, skitsnygga och ganska stora- perfekta över tunna fingervantar, varma och goa.
Årets stolthet: Alla UFOn jag gjort klart. Och att jag märkt att stickningar som jag gav upp för 5-10 år sen för att de var så himla svåra numera gick fort och lätt. Känns hoppfullt inför nästa års UFO-kal.
Årets garn: Jag har insett att jag gillar vanlig sticksig ull bäst. Det jag stickat i såna garner håller formen och är snyggt. Karisma utan superwash, kom tillbaka! Älskade också att sticka Fair Isle-väskan i Jamieson-garn (som jag visst glömt att blogga här, och även lägga ut på Ravelry! Blogginlägg finns här istället.). Och Flowerbasket-sjalen i lanolin-stinna Evilla.
Årets nördigaste: Den store strikkedyst- danskt stickprogram som jag inte kunde motstå trots den förfärliga vinjetten, musiken och de fula vinnarkriterierna som ansågs kreativa och gav höga poäng. Älskade dock deltagarna och tyckte programledarna var charmiga. Hoppas på en svensk motsvarighet!
Årets fiasko: Att jag inte blev klar med syrrans Amanda-kofta. Det är något med alla flätor, jag får ont och spänner mig. Men jag kämpar vidare.
Årets gnäll: Inga namn, men vissa designers som ber om teststickare har verkligen ingen skam i kroppen- man ska i stort sett göra deras mönster från en idé, gratis. Framöver testar jag bara om jag litar på att designern kan skriva mönster. (Obs, gäller inte sista testet som jag hoppade av, det har jag gnällt om lite på fb, men det finns värre ändå.)
Och så vill jag gnälla lite över att det bloggas för lite och instagrammas för mycket. Hallå, skriv! Jag vill läsa om vad ni gör!
Årets UFO: Fair isle- väskan! Åtta och ett halvt år gammalt UFO, känns mycket bra.

2015 ska jag: Göra klart systerns Amanda-kofta och hålla föredrag på SiV om att steeka. Hurra/Hjälp! Dessutom ska jag lyssna mer på vad jag vill och försöka handla utifrån det. Och vara ute i friska luften mer. Och äta mer vegetariskt och planerat.

11 kommentarer:

 1. Tack för tipset om Den store strikkedyst. Nu vet jag vad jag ska göra på lediga stunder.

  SvaraRadera
 2. Ja det hade varit roligt med en svensk strikkedyst. Undrar hur många bloggerskor man känner till som skulle kvala in?

  SvaraRadera
 3. Vilket år du haft Mia och så mycket fint du har hunnit med. Jag är mest impad av alla ufo du har hunnit med. Skulle kanske testa din metod... eller inte. Ha ha då hinner jag ju inte starta på allt jag vill göra 2015. Om jag får önska hoppas jag i alla fall att 2015 innebär att vi springer på varandra lite då och då. Gott nytt år!
  /kram

  SvaraRadera
 4. Roligt med alla tips! Brukar inte gilla gnäll...men jag trodde teststickare ska sticka efter färdigt mönster o se att det funkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Mia, och jag nämner inte heller några namn, men ibland sitter man där med sin teststickning och känner sej bara utnyttjad. Garnet betalar man oftast själv dessutom. Men jag har också erfarenhet av hur det är när det är ett rent nöje att teststicka - jag får ett mönster som redan är checkat och genomgått, helt gratis. Numera teststickar jag bara åt några utvalda designers som jag verkligen gillar, och enbart modeller som jag ändå skulle gjort förr eller senare.

   Radera
  2. Bra att det finns seriösa designers också..blev ledsen när jag läste Mias inlägg om teststickning. Anonym från natten

   Radera
  3. Att teststicka är nödvändigt innan ett mönster släpps, men det är självklart att man ska vara överens om ersättning innan man börjar.
   Berätta vad du vill ha för jobbet - för ett jobb är det. Då finns det möjlighet för båda att tacka ja eller nej.
   Birgitta

   Radera
  4. Det känns som om det blivit lite höna av en fjäder detta- Jag har teststickat massor av gånger. Och dealen har alltid varit tydlig, ett färdigt mönster som jag ska testa om det stämmer. Ersättningen är ibland ett annat mönster av samma designer men inte som regel. Anledningen att jag gör det är för att jag tycker det är roligt, enbart. Jag förväntar mig inget som tack, förutom kanske att de säger tack ;)
   Men: om testet sedan visar sig vara av ett ofärdigt mönster så kan det kännas väldigt tråkigt. Man får repa upp och sticka om och hjälpa designern att konstruera själva modellen. Och så får man dåligt samvete för att man blir irriterad. Detta har hänt mig två gånger, och är väldigt, väldigt ovanligt. Jag ångrar att jag skrev om det här eftersom det känns som om det blev missförstånd. Alla designers jag jobbat för brukar vara mycket trevliga och proffsiga, tex den jag just nu testar för (coming soon)!

   Radera
 5. Kul att följa alla UFOn! Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med mina. Sånt jag påbörjat för läänge sen och som jag nu inte vill ha längre. Kanske lika bra att bara riva upp och göra något annat :)

  SvaraRadera
 6. Word on the bloggrej. Mer bloggande! Fast jag börjar undra om det inte är ett dött medie. Snyft! För övrigt är jag fortfarande sjukt impad av att du tagit tag i UFO-högen!

  SvaraRadera
 7. Verkar ha varit ett riktigt produktivt år!
  Gott Nytt Kreativt 2015!

  SvaraRadera