tisdag, mars 25, 2014

Färg och ättika

Jag letar efter information om hur man fäster färg i garn med ättika. Letar säkert på fel ställen, och hoppas att någon kan skicka mig rätt.
Tänkte börja sticka en tröja med neonrosa och grått. Vill absolut inte att det färgar av sig i tvätt, så för att förebygga tänkte jag köra lite ättiksbad. Någon läsare som vet hur man gör? Jag har glömt!

7 kommentarer:

 1. Jag fick höra ättika och jodfritt salt. Jag lät rött tyg ligga i ett bad i ett dygn. Jag vet inte om allt fäste men vattnet var helt rött!

  SvaraRadera
 2. Vet bara att tyg sköjls i vatten med ättika - har för mig att det ska vara kallt vatten.

  SvaraRadera
 3. Hei hei! Jeg har farget garn selv, og da hadde jeg eddik og salt oppi fargevannet, varmet opp til kokepunktet og lot det avkjøles i kjelen. Jeg har skrevet om det her: http://asalmanakk.blogspot.no/2009/04/fargelek-i-om-leke-med-maten.html
  Det står bedre beskrevet i denne bloggen: http://tesha.wordpress.com/2010/08/25/farging-av-garn/

  Nå skal jo ikke du FARGE garnet, bare FIKSERE fargen. Men jeg ville tro at det kunne gjøres på samme måten - bare uten farge?

  SvaraRadera
 4. Jag köpte garn från en indiefärgare som rekommenderade bad i varmt vatten med vit vinäger, om färgen såg ut att släppa.

  SvaraRadera
 5. Når man kjøper alminnelig tøyfarge står det at man må ha i salt, det er fikseringsmiddelet. Da antar jeg at salt er like viktig som eddik. Og MYE salt. Noen andre vet sikkert mer om mengden.
  Det hadde vært interessant å vite om det med salt avhenger av hvilken metode som er brukt for å farge garnet - det gjør det jo antageligvis.

  SvaraRadera
 6. Tack för alla kommentarer! Jag gjorde så nu att jag lät garnet ligga i ättika och lite jodfritt (tror jag) salt över natten. Sköljde ur det, och det fällde Massor av färg. Nu har det fått ligga i lite mer ättika, plus att jag spolat igenom det ordentligt. Och nu är vattnet klart. Det borde väl innebära att färgen sitter nu, hoppas hoppas!

  SvaraRadera
 7. Det här är jag också intresserad av. Jag fick ett recept när jag köpte en bikini för flera år sedan på en fin liten underklädesbutik. Den lappen tappade jag ju bort rätt snabbt efter jag lagt bikinin i ett ättiksbad. Har också googlat för att just fixera färg på det sättet men aldrig hittat igen det. (Och färgen på bikinin höll verkligen mycket bättre än brukligt)

  SvaraRadera