torsdag, mars 27, 2014

Färg och ättika del 2

Tack för svaren om hur man fäster färg! Såhär har det gått:
Jag började med att testa att lägga garnet i blöt med ättika över natten. Sköljde ur det och tänkte att allt var bra, men insåg efter ett tag att nej... det var det ju inte alls.

Gick in på Färgkrafts eminenta hemsida, och testade att värma garnet ihop med ättika, 85 grader, några minuter. Sen fick det svalna över natten. Sköljde ur det ca 10 ggr och insåg att nej... det var fortfarande inte färgäkta. Så idag gick jag till Ö&B och köpte 1 kg Nitor salt för bomull och lin- ja helt fel eftersom det här är ull, men vad fasiken, man får ta det man hittar. Salt som salt. I med hela skiten i 2 liter vatten och 2 msk ättika. Alldeles för mycket, tror jag, eftersom det hela blev en saltgröt, men jag tänker att det nog ändå får rätt effekt. 85-90 grader i en halvtimme.
Sen vräkte jag allt i en tvättpåse, hade i Milo i maskinen och körde 30 grader ulltvätt.
Tog ut det, sköljde ur det och såg att det var lite lite ljusrosa men nästan färgäkta. Centrifugerade i tvättpåsen igen, och nu hänger det stackars trasslet på tork.
Hoppas det här räcker nu, och att jag snart kan sticka mina drömmars neonrosa/naturfärg-tröja. När tröjan är klar och läggs i tvätten får vi se hur det gick...

3 kommentarer:

 1. Är det ullgarn och syrafärg du använder räcker det att värma upp garn och färgbadet med ättika i till ca 85 grader i ca en halvtimme. Om inte färgen har dragit på kan man tillsätta lite mer ättika. Färgen ska försvinna ur vattnet.
  Men är det ett bomullsgarn (eller annan växtfiber) så är det ett basiskt bad med salt som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var ett köpt färgat garn som "läckte färg", antar att det var syrafärg men vet ej.

   Radera
  2. Tack för ditt svar, skulle jag också skriva ;)
   Ska minnas det nästa gång jag behöver fästa färg. Förresten, ska man dra på ättika tills färgen försvinner alltså?

   Radera