fredag, maj 23, 2008

Mias flätskola

Because you asked for it! Flera har frågat hur man stickar flätor utan hjälpsticka. Hos Akhila hittade jag den här länken, kolla gärna: http://www.grumperina.com/cables.htm
Jag är förvisso pedagog, men inte syfröken, så ha överseende. Om ni inte fattar något kan ni gärna tala om det, så försöker jag vara tydligare.

Här visar jag hur jag lärde mig av Elsebeth Lavold. Jag visar på en enkel "2 maskor över 2 maskor"- fläta. Flätan ligger alltså över fyra maskor. (Ursäkta det fula aviga varvet innan flätan börjar.)

Först och främst är det viktigt att ha koll på vilken del av flätan som ska vara framför och vilken som ska vara bakom, alltså hur flätan liksom ska "svänga". Här har jag först valt att lägga de "bortre" två maskorna överst, flätan svänger från vänster till höger.

Stick in höger sticka i de två bortre maskorna, stickan ska vara framför de två närmre maskorna.


Knip med vänster tumme och pekfinger om de två närmare maskorna.


Släpp maskorna från vänster sticka. Obs: kniip om de maskor som inte har någon sticka!

Stick in vänster sticka i de "tomma" maskorna.


Sätt nu de "bortre" maskorna på vänster sticka. Maskorna har bytt plats.
Sticka de fyra maskorna som bytt plats 2+2, och du har börjat på din fläta!Och nu ska jag visa hur man gör om man vill ha de första två överst istället, alltså att flätan ska svänga från höger till vänster:

Stick in stickan i de två bortre maskorna igen, men i bakre maskbågen, alltså bakom de två närmre maskorna. Knip om de två närmre maskorna.


Släpp maskorna från vänster sticka. Kniiiiiip.För över de närmre maskorna på vänster sticka, så att de hamnar över de bortre. För sedan över de två maskorna på höger sticka tillbaka på den vänstra. • Sticka så över de fyra maskorna, och flätan har svängt!

På bilden syns nu två vänster-till-höger-flätningar efter varandra, och sedan en höger-till-vänster. Oftast lyfter man åt samma håll hela tiden för att skapa just flät-effekten.

Usch, nu känns det som om jag krånglat till det mer än hjälpt. Bäst är nog om man har en stickning framför sig när man testar den här lilla bildkursen :)

Men nu har jag i alla fall försökt förklara! Trevlig helg!

8 kommentarer:

 1. Jag fattar precis! Jättebra förklarat och illustrerat med bilder. Tack för hjälpen Mia. Ska pröva detta på mina slippery, som har blivit liggandes. / Karin

  SvaraRadera
 2. Kanon!! Nu fattar jag! Ska sätta mej senare i kväll och prova lite först så får vi se om det blir några "flätsockar". Tack för beskrivningen!

  SvaraRadera
 3. Kanon beskrivning - och att du tagit dig tid att visa. Har du forresten ett extra set hander som hjalpte till med fotograferingen..? Men det har jag i och for sig redan misstankt, sa mycket du far gjort.
  Trevlig helg pa dig!
  Akhila

  SvaraRadera
 4. Om arbetsmarknaden blir kärv för sångpedagoger så kommer du inte ha några problem med att byta "bransch":)superbra förklarat.
  Ha en underbar helg!
  Kram

  SvaraRadera
 5. *ler*
  Jag stickar dem bara bakre eller främre - men flyttar dem aldrig över till andra stickan. Låter dem stanna kvar och "släpper" sedan alla fyra på en gång... fungerar det också, än ;) dock än enklare när det är över två maskor ;)
  Må så grankott...

  SvaraRadera
 6. Alltså - man är ju både pedagog och slöjdfröken och jag kan bara instämma med tidigare bloggare - toppenbra förklaring! Tack!

  SvaraRadera
 7. Toppen! Jag undrade precis om man kunde flytta tíllbaka maskorna från hjälpstickan till den vänstra igen efter att ha stickat 2 maskor. Din sida gav svar på min fråga plus att den illustrerade hur man gör utan hjälpsticka :) Toppen Toppen det är ju inte alltid man har en hjälpsticka.


  En liten fråga. Jag stickade 2 som vanligt och 2 från hjälpstickan. Det blir stenhårt och det är svårt att få in stickan i en maska eftersom det verkar vara så fast. Vad gör hag för fel? Skall testa din variant.

  Hör du ett skri eller ett ramavrål som ekar över träden så är det bara jag som tappat några maskor :)

  SvaraRadera