torsdag, december 20, 2007

bokrecensioner

Jag har fått några kommentarer med önskemål att jag ska recensera böckerna jag köpt. Jag tycker det är svårt att göra det, känner inte riktigt att jag har täckning för att pränta ner olika åsikter och sådär om böckerna. Men... jag kan ju skriva lite om vad jag fått för uppfattning om böckerna hittills.
Favvisen rent spontant är Stitch'n bitch crochet- virkboken. Rolig layout och otroligt tydliga instruktioner i virkningens ädla konst, samt coola projekt. Jag vill genast virka både cowboyhatten och en av tröjorna! Syftet med köpet var att fatta engelska virkbeskrivningar (och att få roliga mönster såklart), och bättre kurs i crochelish (bra ord) kunde jag inte få!
Vackrast är Knitting on the edge. Hela boken är smockfull med massor av fina bårder av olika slag- allt ifrån olika sätt att göra resår till fin spets, blommor och blad, flätor etc- massor av idéer. Ingen onödig text, bara rakt på sak och hur vackert fotograferat som helst. En oerhört inspirerande bok!
The knitter's handy book of sweater patterns har jag haft ögonen på länge, sen Ilsefin visade upp en tröja hon stickat med hjälp av boken. Den har ringpärm inuti en kartongpärm med resår om ni fattar hur jag menar, vilket ser snyggt ut och förhoppningsvis är praktiskt. Är lite uppbyggd som ett pussel- välj vilken sorts ärm du vill ha, storlek, typ av mönster i stickningen, stickfasthet etc och du får hoppa runt lite i boken efter mått som passar just din stickning. Lite olika färdiga mönster finns också under rubriken "copycat". Att kombinera den med "knitting on the edge" tror jag blir kanon. Den har inte särskilt stor inspirationsfaktor, mer nyttofaktor när inspirationen redan infunnit sig.
Fitted knits gillar jag jättemycket. Har alltid tyckt om Stefanie Japels design och hennes blogg Glampyre knits. Alla modeller faller mig kanske inte i smaken, men i det stora hela har den massor att ge. Dessutom har hon ägnat en ganska stor del av boken till tips hur man ska anpassa mönstren för att passa just den kropp som ska ha plaggen. Så nu ska jag bara fixa till själva kroppen lite... efter tre barn och ett tufft 2007 är den tyvärr inte redo för Fitted knits. Jag hoppas att det blir något 2008 istället.
Oj, det blev ju ganska mycket skrivet! Hoppas det var till nytta.

1 kommentar:

  1. Hoppas att du blir nöjd med Ann Budds tröj-bok!

    Precis som du skriver är den kanske inte så inspirerande, men det är väldigt befriande att kunna sticka tröjor helt efter egen design. Jag gillar framför allt att jag kan köpa garn och veta att jag själv kan göra ett mösnter som blir som jag vill ha det (oftast i alla fall :).

    Och så är garnåtgångstabellen oslagbar att ha med sig när man garnshoppar lite planlöst så där. Jag har alltid en kopia av den i handväskan numera :)

    SvaraRadera