lördag, februari 13, 2010

Räserkoftan

Ok, hade jag varit frisk hade jag inte haft såhär mycket sticktid. Men ändå- jag lade upp maskorna till koftan i onsdags kväll, sent. Sen stickade jag torsdag och fredag, och nu ligger den här och plantorkar. Den här tröjan går fort att sticka.
Mönstret heter The world series sweater, finns att köpa via Weaverknits-bloggen. Jag hittade det på Ravelry när jag sökte efter mönster som skulle passa mina nya estniska garner. Jag har blandat ett Evilla, som min man köpte till mig i Tallinn, och ett Aade Long, som jag vann i Stickameras Luciatävling (Den här färgställningen, som jag vann, är helt otroligt vacker när man nystat upp den och stickar med den. Alla som gillar hallon och choklad kommer att älska den!). Det är två liknande kvaliteter som båda byter färg i ganska långa sjok. Färgställningarna var så pass lika att jag kände att de borde kombineras på något sätt, och den här koftan kändes som den perfekta lösningen. Det är en enkel top-down-raglan-modell. Det speciella är väl hur man byter garner utmed stickningens gång, och använder större och större stickor.
Stickor 8, 9 och 10 och dubbelt garn ger en ganska gles effekt. Jag hade mina tvivel om hur kul resultatet skulle bli när jag stickade, men tänkte också att det nog skulle bli fluffigare efter tvätt, eftersom garnet (särskilt Evilla) var väldigt kladdigt. Och det blev det.
Vad som inte alls var snyggt tyckte jag, var att alla kanterna lämnades råa enligt mönstret. Det blev väldigt fladdrigt. Jag virkade en kant med fasta maskor utmed nederkanten, med en tråd. Det hjälpte inte mycket. Då gjorde jag en kant med halvstolpar och dubbelt garn, som gav den tyngd jag var ute efter.
När jag sytt ihop ärmarna plockade jag upp maskor runt om med strumpstickor 4,5 och dubbelt garn. Stickade 1x1-ribb i 6 varv och maskade av. Då håller ärmarna ihop bättre och ser finare ut.
Avslutade med en underbar knapp från bästa Bolla, som lyfte hela koftan tycker jag.
Köper du det här mönstret innan sista februari 2010, går hälften av priset du betalar till Läkare utan gränser och deras arbete på Haiti.
Intswemodo nr 2, check!

11 kommentarer:

 1. Koftan är otroligt snygg i sin enkelhet! FÄrgerna är också en favorit - impad av den korta sticktiden!

  //TEZ

  SvaraRadera
 2. Den blev tokfiiin! Jag är oxå impad. Jag diggar att du provade dig fram till vad du tyckte koftan behövde. Det är kul att kännas sig fri i mönsterkonstruerandet.
  Krya på dig!
  kram C

  SvaraRadera
 3. Härlig färg!
  Och wow det var snabba ryck!
  Det saknar jag ibland, skulle vilja göra någon riktig snabbstickning på stora stickor
  a la 80-tal typ!

  SvaraRadera
 4. Nästan så att jag börjar drömma om att sticka kofta...
  Jättefin, väldigt användbar i sin rena, enkla modell, tänker jag.

  SvaraRadera
 5. Sååå snygg och verkligen en racer-kofta. Det mönstret bara måste jag ha...
  /Krya på dig och ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 6. Kanonfin! Den skulle gärna kunna få flytta hem till mig! :-)

  ...och vilket sticktempo! Impad!

  SvaraRadera
 7. Green grass-koftan var supersnygg, men den här tar priset i all sin enkelhet. Den gjorde Evilla-garnet verklig rättvisa. Ska genast köpa mönstret.
  /Anna

  SvaraRadera
 8. hello! how are you?
  happy valentine 2010 *_*

  SvaraRadera
 9. WOW. Det var det snabbaste jag hört. Och fin blev den också- jätteläcker / Karin

  SvaraRadera
 10. Tjusigt Mia! Jag önskar ibland att jag bröt benet, då skulle jag vara frisk men sjukskriven och få massa sticktid ;-)

  /janette

  SvaraRadera