söndag, oktober 04, 2009

Prima Ballerina

Nu har min utmaning i So You Think You Can Knit kommit!
Såhär lyder juryns motivering:

"Din utmaning blir att dansa BALETT!
Å Mia, hur utmanar man någon som du!? Det är extra svårt att ”utmana”
stickerskor man själv beundrar, och dina estetiska val imponerar
alltid på mig! Mia med stil! Hela stickvärlden hyllar ju din
Pomatomuströja till exempel! Och vem kan glömma din stolta målgång i
friidrottsVM? Men hur var det där med spetssjalarna nu igen? Du hade
avslutat… en? Var det så? Någon som är så graciös i hela sin person
ska naturligtvis behärska baletten! Det finns så många olika
spetssjalar, och framför allt så många olika garner att sticka i! Den
måste inte vara supertunn. Den måste inte vara enfärgad. Den måste
inte bli klar med en gång… Men jag ser fram emot att se dig fundera
och välja i en värld, där jag känner mig ganska hemma. Jag vet ju att
dina fingrar kan dansa ikapp med din sångröst, i vilka takter som
helst! Lycka till!"

Oj då. Balett. (Klicka här för att se beskrivningen.) Och jag som just stickat ytterligare en spetssjal och känner att jag just övervunnit spetssjals-skräcken och utmanat mig själv tillräckligt. Det kanske inte Lisa har läst. Eller... så vill hon att jag ska gå ett steg längre...

Vad gäller spetssjalar så har jag en liten privat utmaning som är igång. Lade upp en Ishbel den 1 oktober till exempel. Och den ska vara klar innan månaden är slut. Där känner jag att jag är rätt nöjd och har ingen lust att göra något mer inom Balett-kategorin sjal. Mer finstickade krusidullsjalar är inte min tekopp.

Men: Det finns ju mer inom spets än bara sjalar. Och framför allt, det finns ett garn som ligger och nöter i mitt garnskåp som är så balett att piruetterna formligen sprutar om det, och som jag undvikit länge, för att jag tycker det är så skirt och verkar så svårt att hantera:
Rowan Kidsilk Haze. Stickningens Svansjön. Där har jag nog min utmaning. Tre nystan har jag, i den underbara grå färgen Smoke. Jag köpte dem för att göra en cirkelkofta, men den vill jag inte ha längre. Undrar om de inte ska bli en liten ballerinatopp istället. Den här kanske (Ravelry). Med påsydd spetskant och med sidenband. Sidenbanden kanske jag skippar... Där går gränsen.

Sen skulle jag gärna utforska balettens grövre sidor, lite mer Cullberg, som toppen Modern garden till exempel. Lite har jag nosat på den stilen när jag gjorde Pomatomus-tröjan, och där går jag gärna ett steg längre. Kanske ska jag utforska hur det blir med spets i Lovikka-garn? Det känns väl lite gränsöverskridande?

Aaah, Hollywood week! En hel vecka kvar att fundera och tänka!

ps: Tack Lisa, för komplimangerna i utmanings-mailet! Jag blev jätteglad! Det är rätt taktik: stryk mig medhårs och sen sätter du in stöten :)


7 kommentarer:

 1. Jag hade faktiskt lyckats missa din senaste spetssjal - min bloglines hade tydligen svårt med miastick på sistone (Det är uppdaterat och ändrat), men du tar ju den här utmaningen perfekt ändå! Och jag skrattade just högt och lyckligt åt ditt inlägg! Tack! Kram
  /visalisa lite överväldigad över vad det här blev...

  SvaraRadera
 2. Wow, dette blir spennende! Syns du har valgt noen flotte eksempler her!

  SvaraRadera
 3. Wow! Kul Mia, jag tror att du kommer att passa perfekt i den lilla spetstoppen från Vogue! Heja heja!

  Kram från Nacka!

  SvaraRadera
 4. Det kommer bli jättebra! Jag är så avundsjuk på dig, jag hade hellre dansat balett än latinskt som det är tänkt att jag skall göra :).

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset en "latinoBohus" kanske är precis vad jag skall göra...Jag är lite generellt skräckslagen för att börja med min Bohus för även att sticka med flera färger på det sättet är en utmaning. Men det är kanske en bra idé att även våga anpassa den efter mig och göra den lite mer figurnära...

  SvaraRadera
 6. Det blir ruskigt fina spetssjalar av wollmeisegarnet. Kolla på Ravelry.

  SvaraRadera