onsdag, januari 30, 2008

korsstygnsnovisen

Jag tycker att det är grymt gulligt med namn på kläder på barn, särskilt broderat. Av Anna fick jag en hel del mönster på bokstäver i korsstygn innan jul, som har legat och väntat på mig sen dess. Och igår fick jag lite egen tid på kvällen för första gången sen Vilja föddes- härligt! Så då satte jag mig att brodera. Från den inspirerande boken "Baby cool", som jag lånat på biblioteket, hämtade jag instruktioner- tråckla fast stramalj på tyget, brodera, pilla bort stramaljen tråd för tråd och: voilà! Men: Det blev inte jättebra. De fina stygnen på stramaljen for lite hit och dit på själva tyget. Och nu funderar jag på hur jag ska få till det, och hoppas på svar här på bloggen. Ska jag skaffa en sån där "ram" som håller fast tyget? Ska jag använda vlieseline?

6 kommentarer:

 1. hej Mia!
  Här kommer ett tips från "broderifröken". Det är bra att ha ett fast mellanlägg, typ vlieselin på baksidan när man broderar på trikå. En sybåge funkar inte så bra eftersom den töjer ut trikåtyget. Hur som helst så är det fantastiskt sött med broderade korsstygn! jag får lite gamla 70-talsminnen.
  Kram Petra

  SvaraRadera
 2. Har ingen aning om hur du ska göra, tänke bara säga att det blir hemskt fint!
  /ClaraSofia

  SvaraRadera
 3. Korsstygn är nästa stora grej tror jag. För ett par år sedan blev stickning trendigt och nu är det vanligt att alla (unga som gamla, kvinnor som män) stickar. Det har kommit en massa moderna och snygga mönster och jag tror att samma sak kommer hända med korsstygn. Det är så snyggt och när man blandar detta traditionella hantverk med moderna/vackra/roliga/vad-du-vill mönster blir det fantastiskt fint! Jag har länge velat börja brodera igen, jag älskade det när jag var liten... kanske är det dags nu.

  SvaraRadera
 4. Jag såg den boken i shopen på Universeum, den verkar kul!

  SvaraRadera
 5. Va fint det blev !

  Stärkspray är bra. Det gör sladdrigt tyg osladdrigt :)
  Jag har en flaska hemma om du inte hittar det på affären.
  Skulle inte sätta vliseline på baksidan för det är lätt att det skaver.
  Hoppas du mår bättre idag ?
  Jag klarade mig tack och lov från sådana problem men en bekant till mig blev jättesjuk.

  SvaraRadera
 6. Är kanske en glädjedödare, men tanken som slår mig är hur du ska kunna tvätta det??
  Apropå själva broderiet tror jag inte på ram, det kräver fastare tyg (bilden ser ut som trikå?). Tror helt enkelt du måste ha ngt som underlag. Kanske om det finns tunn vlieselin? LYCKA TILL o som vanligt är din dotter sötare än sötast!

  SvaraRadera